Valokuitu osa 3 – Televisio valokuidun kautta

Tätä kirjoitettaessa Lastusissa on valokuitu jo tuotu ja kytketty osaan alueen kiinteistöistä. Itsekin sain valokuidun taloon sisään sekä Kuuskaistan 1000M/100M -liittymän tällä viikolla auki ja nopeaa internet-kaistaa riittää nyt yllin kyllin kaikkeen käyttöön.

Maanpäällinen televisio

Muistan lapsena vaihtaneeni kanavaa televisiosta nousemalla ylös ja kävelemällä television luokse. Televisiolähetys toimitettiin silloin analogisesti QAM-modulaatiolla koodattuna, räntäsateiden ja tuulessa heiluvien puiden läpi. Kun kuvan kirkkaus- ja väriarvot syötettiin jännitetasoina suoraan QAM-modulaation päälle ilman mitään virheenkorjausta, näkyi se puita heiluttava tuulenpuuska suoraan TV-kuvassa, kun signaalia vastaanotettiin kuuluvuusalueen reunamilla. Vastaanotettu kuva oli parhaimmillaan hyvä, mutta kun siinä yleensä oli ne räntäsateet ja puut välissä… Lähetys kyllä aina näkyi pätkimättä, mutta olosuhteiden vaihdellessa joko hyvin tai hyvin huonosti. Tämä analoginen televisio lakkasi näkymästä Suomen taivaalla vuonna 2007.

Digitaalinen televisio vaihtoi QAM-modulaation OFDM-modulaatioksi ja lisäsi päälle digitaalisen kerroksen. Kuva koodattiin ja pakattiin. Ihmissilmälle epäoleelliset asiat jätettiin lähettämättä ja yhden analogikanavan tilalle – kaikille yhteiseen ilmatilaan – saatiin tungettua useita digitaalisia kanavia. Lähetykseen lisättiin myös redundanttia koodausta eli virheenkorjaustietoa. Digitaalinen tv-lähetys onkin luonteeltaan sellainen, että se joko näkyy täydellä laadulla tai ei näy ollenkaan – rajamailla kuva pätkii.

Televisiolähetyksen toimitustavat

Nykyisin televisiota voi katsella ainakin seuraavilla tavoilla:

  • Digitaalisesti maanpäällisinä antennilähetyksinä (DVB-T/DVB-T2)
  • Kaapeli-tv-lähetyksinä (DVB-C)
  • Sateliittilähetyksinä (DVB-S)
  • Internetin yli (IPTV)

Joissakin valokuituverkoissa televisiolähetys voidaan toimittaa kaapeli-tv-muodossa, jolloin kuitukytkimessä on antenniliitin tarjolla. Tämä, pian vanheneva, vaihtoehto ei kuitenkaan ole tarjolla Lastusten valokuidussa. Voimme siis täysin keskittyä IPTV-lähetyksiin ja niiden vertailuun antennilähetyksiä vasten.

IPTV-ratkaisut

Olet ehkä katsonut videoita Youtubesta, Netflixistä tai HBO:sta. Ehkäpä katselu on tapahtunut puhelimella, tietokoneella tai älytelevisiolla. Nämä ovat kaikki pääpiirteissään samalla tekniikalla toteutettuja kuin IPTV-ratkaisut, joita tässä esittelen.

Lineaarisella televisiolla tarkoitetaan television katselua siinä hetkessä, kun se lähetetään. Lineaarisia IPTV-ratkaisuja on tarjolla Lastusten valokuituun ainakin kolmelta eri palveluntarjoajalta: Elisalta, Maxivisionilta ja Telialta.

Palveluntarjoajien vertailu

Alla vertailu Elisan, Maxivision ja Telian IPTV-palveluista.

Kanavat

Peruskanavat
Elisa Viihde PremiumYle TV1, Yle TV2, Yle Teema & Fem, MTV3, Sub, AVA, Nelonen, LIV, JIM, Hero, TV5, Kutonen, Frii, TLC, FOX, National Geographic, AlfaTV, Paramount, INEZ, History, TV7, CNN, BBC World News, France 24, Al Jazeera English, Russia Today, NHK World, DW (kaikki kanavat näkyvät Avoimessa Kuidussa vain Lounean liittymällä)
Maxivision TVYle TV1, Yle TV2, Yle Teema & Fem, MTV3, Sub, AVA, Nelonen, LIV, JIM, Hero, TV5, Kutonen, Frii, TLC, FOX, National Geographic, AlfaTV, Paramount, Eurosport, Discovery
Telia TVYle TV1, Yle TV2, Yle Teema & Fem, MTV3, Sub, AVA, Nelonen, LIV, JIM, Hero, TV5, Kutonen, Frii, TLC, FOX, National Geographic, AlfaTV, Paramount, C More Hits, C More Max 2, KotiTV (kaikki kanavat näkyvät vain Telian liittymällä)

Hinnoittelu

AloitusPeruskanavat ilman tallennustaPeruskanavat + tallennuspalvelu
Elisa Viihde PremiumEi maksua boksista, mutta 24 kk määräaikaisuus.(ei tarjolla)24,90 € / kk
Maxivision TVOsta boksi omaksi 179 €, ei määräaikaisuutta.6,00 € / kk12,00 € / kk
Telia TVMaksa boksista 30 €, lisäksi 24 kk määräaikaisuus.13,90 € / kk20,40 € / kk

Lisäpalvelut

Muut palvelut (lisähinnasta)
Elisa Viihde PremiumC More, Viaplay, Liigapassi, SF, HBO, Netflix, Amazon Prime, Yle Areena, Ruutu, mtv, Elisa Viihteen omat sisällöt, ym.
Maxivision TVC More, Viaplay, Liigapassi, Youtube, SVT-play, ym.
Telia TVC More, Viaplay, Liigapassi, HBO, Telia Vuokraamo, ym.

Näistä kolmesta palvelusta monipuolisin ja myös kallein on Elisa Viihde Premium. Maxivision keskittyy edulliseen TV-lähetyksien näyttämiseen ja Telia putoaa sekä hinnoittelussa että lisäpalveluiden määrässä näiden väliin. Elisa Viihde Premium vaatii kaverikseen Avoimesta Kuidusta Lounean liittymän, jotta kaikki kanavat näkyvät. Vastaavasti Telia TV vaatii parikseen Telian liittymän, jotta kaikki kanavat näkyvät.

Kaikissa tulee mukana erillinen digiboksi, jonka kautta palvelut ovat saatavilla yhteen televisioon kerrallaan. Lisäksi palveluiden mukana tulee joitain mobiiliratkaisuja, mutta ne ovat ominaisuuksiltaan varsinaiseen television katseluun vielä niin kehittymättömiä, etten pureudu niihin tässä artikkelissa.

Omat kokemukseni Maxivisionista

Yllä oleva vertailu perustuu netistä haettuun tietoon. Omat kokemukseni rajoittuvat käytössäni olevaan Maxivision TV -palveluun. Otin Maxivisionin käyttöön jo keväällä 2021 ja TV näkyi myös 4G-yhteyden yli kohtuullisesti. Iltaisin ja huonolla kelillä palvelun kuvanlaatu heikkeni tai se jopa pätki 4G:n yli. Nämä ongelmat kuitenkin korjaantuivat, kun kytkin palvelun valokuituyhteyden perään tällä viikolla.

Maxivision TV toimittaa kanavat 6,5 Mbit/s-bittivirralla ja kuvanlaatu on huikean hyvä. Kaikki kanavat näkyvät FullHD-tarkkuudella ja kuvanlaatu on antennikuvaan verrattuna täten paljon parempi. Ero on jopa shokeeraava erityisesti pääkanavia peesaavilla pienemmillä TV-kanavilla (TV5, Kutonen, TLC, FOX, Frii, NatGeo, Sub, Liv, Jim, AlfaTV, Hero ym.), joiden kuvanlaatu on antennivastaanotossa sekä vain SD-laatuinen että myös liian pieneen bittivirtaan ahdettu, helposti palikoituva kuva. Itse en koskaan tykännyt katsoa antennista näitä kanavia surkean kuvanlaadun vuoksi, mutta nyt nekin ovat ihan varteenotettavia vaihtoehtoja.

Maxivisionin palvelu on toiminut moitteettomasti meillä kotona. Boksin osto kirpaisee aluksi, mutta sen jälkeen hinta on edullinen ja television toimivuus on erittäin hyvä. Tallennuspalvelun tilauksen jälkeen jokaisen juuri siinä hetkessä näkyvän ohjelman katselun voi aina aloittaa alusta, vaikka ohjelma ei olisikaan etukäteen asetettu tallennettavaksi. Tämä on erityisen kätevää, kun monet ohjelmat on pakattu täyteen mainoksia – mainokset voi sitten kelata.

Maxivisionissa itseäni eniten harmittaa, että boksin kautta ei voi katsoa Netflixiä ja HBO:ta. Varsinkin se harmittaa nyt, kun HBO lakkasi näkymästä meidän vanhassa älytelevisiossa.

Boksin hankinnassa on huomioitava se, että boksiin asennettu ohjelmisto on operaattorin puolesta yleensä digitaalisesti allekirjoitettu valmistajan avaimella, eikä ohjelmistoa voi päivittää toiselle operaattorille. Täten esim. käytettynä hankittuun Telia TV:ssä käytettyyn boksiin ei voi päivittää Maxivisionin ohjelmistoa, vaikka itse IPTV-boksi olisikin malliltaan täsmälleen oikea. Älkää kysykö miksi tiedän tämän 🙈.

Maxivisionin palvelu maksetaan aina etukäteen webbiportaalissa kuukausiksi eteenpäin, eikä tähän saa jatkuvaa laskutusta luottokortille. Se on ehkä hieman hassua nykyaikana. Aika näyttää riittävätkö palvelusta kerätyt rahat sen kehittämiseen vai ajavatko muut IPTV-toimittajat ohi.

Digi-tv antennista vai IPTV-ratkaisu

IPTV-palvelun tarjoama kuvanlaatu on keskimäärin huomattavasti parempi kuin antennitelevisiossa. Katolle ei tarvita antennia ja televisiota voi katsella boksin Wifi-yhteyden yli myös siellä, missä ei ole antenniliitäntää.

IPTV-yhteyden jakaminen useammalle televisiolle ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan palvelusta pitää maksaa pääsääntöisesti jokaiselle televisiolle erikseen. Mikäli kotona on useampi televisio aktiivisessa käytössä, niin antennitelevisiolla on edelleen paikkansa.

Jälkikirjoitus – Lineaarisen television tulevaisuus

Odotan kauhulla kauanko lineaarisessa televisiossa pihisee vielä henki. Kun olen itsekin jo tottunut Netflixin ja HBO:n mainoksettomaan tarjontaan, huikeaan valikoimaan ja sarjan jaksojen katsomiseen peräkkäin, tuntuvat lineaarisen television ajastetut lähetykset ja jatkuvat mainoskatkot suorastaan ärsyttäviltä. Lähetysten tallennus tekee katsomisesta kohtuullisen siedettävää ja erityisesti ajankohtaisohjelmien sekä urheilun välityksessä lineaarisella televisiolla on edelleen paikkansa.

Lue lisää:
Elisa Viihde: https://elisa.fi/viihdepremium/
Maxivision: https://maxivision.fi/
Telia TV: https://tv.telia.fi/
Valokuituprojektin oma webbisivu: http://lastunen.net/valokuitu


Artikkelin kirjoittaja, Juho Leppämäki on asunut Lempäälän Lastusten kylällä vuodesta 2016 lähtien. Hän on kotoisin maalta, Pylkönmäeltä Keski-Suomesta. Juhon ensikosketus IT-maailmaan tuli 90-luvun alkupuolella, silloin kun Windows 3 piti käynnistää MS-DOSin komentoriviltä. Nykyään hän työskentelee terveydenhuollon ja lääketieteen ohjelmistojen laadunhallinta- ja myyntitehtävissä sekä harrastaa vapaa-ajallaan kestävyysliikuntaa, Lastusten kyläyhdistystä ja Lastusten vesihuolto-osuuskuntaa.

Copyright © 2024 Lastusten kyläyhdistys ry. All rights reserved.