Palvelut

KOULU

Lastusten yli 100 vuotias koulu on kylämme sydän. Koulussa painotetaan yhdessä tekemisen tärkeyttä, itsensä ilmaisemisen taitoja, tietotekniikkaa ja kansainvälisyyttä. Lastusten koulun esikoulussa ja 1-6 -luokilla on noin 70 oppilasta. Opetus toteutetaan yhdysluokka-opetuksena. Maaseutumainen ympäristö antaa loistavan tilaisuuden luontoon tutustumiseen ja sen merkityksen ymmärtämiseen.

KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS

Lastusten koulun ja koululaisten tukena toimii aktiivinen vanhempainyhdistys. Yhdistys järjestää erilaisia varainhankintatempauksia, tapahtumia ja retkiä.

Yhteystiedot:  Sini Blom (pj) sini.t.blom(ät)gmail.com tai p.050-4840661

VARHAISKASVATUS / PÄIVÄHOITO

Lempäälän kunnan lähimmät päiväkodit ovat keskustassa ja Kuljussa. Lisätietoja kunnan varhaiskasvatuksesta täältä: Lempäälän kunta varhaiskasvatus.

Kylällä toimii kaksi yksityistä perhepäivähoitajaa

KIRJASTOAUTO

Kirjastoauto käy kylällä parittomien viikkojen keskiviikkoina. Kirjastoauto pysähtyy koululla klo 9.00-9.40.

Lisätiedot kirjastoautosta:  Lempäälän kirjastoauto

PALVELUBUSSI / MUU LINJA-AUTOLIIKENNE

Palvelubussi käy Lastusissa talviaikaan perjantaisin:
Lastusten palvelubussi

Lastusista Lempäälän keskustaan sekä Moision, Hakkarin ja Virta-kampuksen kouluille liikennöi linja 57: Linjan 57 aikataulut (sivun aikatalut sivun alaosassa). Matkan voi maksaa myös Nysse-lipulla.

Vanhan kolmostien pysäkeiltä pääsee Nyssen vuorolla 60 sekä Tampereen, että Valkeakosken suuntaan. Tarkemmat aikataulut: Linjan 60 aikataulut 

Nysse-vuorojen lisäksi Valkeakosken Liikenne ajaa lisävuoroja Tampereen ja Valkeakosken suuntaan. Näistä lisätietoja Valkeakosken Liikenteen sivuilta: Linjan 60 lisävuorot

Kyläyhdistys oli aktiivinen myös, että ns. pikavuoroja saatiin pysähtymään kylän pysäkillä. Valkeakosken Liikenteen kyydissä pääsee Helsingin keskustaan, että Helsinki-Vantaan lentoasemalle vuorolla V130. Tarkemmat aikataulut: Linjan V130 aikataulut

TIKANMÄEN TILAN LIIKKUVA APUPALVELU

Tikanmäen Tila on Lastusissa sijaitseva perheyritys, joka tarjoaa kehitysvammaisille aikuisille asumispalvelua sekä ohjattua työtoimintaa maatilalla. Toiminnan lähtökohtana on hyvän elämän ja mielekkään tekemisen mahdollistaminen luonnon ja eläinten tarjoamia mahdollisuuksia hyödyntäen.

KYLÄLÄISTEN AVUKSI

Toimimme pääosin maatilallamme, mutta meillä on myös liikkuva apupalvelu lähialueen asukkaille ja yrityksille. Ohjaajamme liikkuu yhdessä työryhmän (2-3 hlöä) kanssa tekemässä pienimuotoisia apupalveluita. Palvelu on ilmaista. Tehtävä työ, saisi olla kestoltaan maksimissaan noin yhden tunnin, mutta työ voidaan jakaa useammalle päivälle. Tarkoituksena on löytää vaihtelevaa tekemistä ja samalla olla avuksi kyläläisille. Voisimme esimerkiksi tulla siistimään piha-alueita ja toimittamaan tavaraa kierrätyskeskukseen tai hyötyjätekeskukseen (jätemaksu ei sisälly palveluun). Arvioimme työn soveltuvuuden aina tapauskohtaisesti. Palvelu on käytettävissä arkisin kello 9:30-14:30.

OTA YHTEYTTÄ

Ota rohkeasti yhteyttä Hannaan (050-5714740) tai Jukkaan (050-5936597), niin voimme kertoa toiminnasta ja ideoida yhdessä mahdollisia tehtäviä.

RUKOUSHUONE

Lastustentien loppupäässä sijaitsee rukoushuone. Aiemmin rukoushuoneen omisti ja sen toiminnasta vastasi rukoushuoneyhdistys. Vuonna 2015 yhdistyksen toiminta lakkautettiin ja ruokoushuone siirtyi seurakunnan hoitoon. Rukoushuone on aluperin tehty testamenttilahjoituksen turvin ja kyläläisten yhteisenä ponnistuksena 1950-luvun alussa. Se on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan nykypäiviin asti.

Tunnelmallisessa talossa on viime vuosina ollut rukoushuoneiltoja, myyjäisiä ja laulutilaisuuksia. Rukoushuoneen tapahtumista ilmoitetaan pääåsääntöisesti Lempäälän seurakunnan kotisivuilla http://www.lempaalanseurakunta.fi/.

ALUEJÄTEPISTE

Kylällä sijaitsee kaksi aluejätepistettä; toinen Liuttusentien  ja toinen Rautasemantien alkupäässä. Aluejätepiste on tarkoitettu kodin ja kesämökin päivittäiselle jätteelle. Aluejätepisteitä voivat käyttää jätehuollon vuosimaksua maksavat kiinteistöt (vakituiset ja vapaa-ajan asunnot). Lastusten pisteistä löytyy sekä sekajäte- ja että paperinkeräysastiat. Aluejätepisteeseen kuuluu vain päivittäinen sekajäte, ei esim. huonekalut, remonttijätteet eikä vaaralliset aineet. Lisätietoja aluejätepisteistä Pirkanmaan jätehuollon sivuilta: http://pjhoy.fi/Palvelut/aluejatepisteet

VESIHUOLTO-OSUUSKUNTA

Lempäälän Lastusten vesihuolto-osuuskuntaan kuuluu 60 jäsentä. Osuuskunta pyrkii edistämään uusien liittyjien saantia Lempäälän kuntaan päin.

Uusien jäsenten jäsenmaksu on 300 € (ALV 0%, ALV:a ei lisätä) ja liittymismaksu 11 000€ (ALV 0%, ALV:a ei lisätä). Uusi jäsen vastaa itse kaikista kiinteistön liittymisestä aiheutuvista kustannuksista ml. pumppaamon hankinta, kaivuu- ja liitostyöt, sekä vesimittarin hankinta.

Maksut vuosi 2021:

Puhdas vesi 2,23 €/m³
Jätevesi 3,30 €/m³
Perusmaksu 12 €/kk
Pääomavastike 240 €/vuosi
Arviolaskutuksen perusta 170 litraa/hlö/vrk, laskutus tasataan kulutuksen mukaan.

YHTEYSTIEDOT

Lempäälän Lastusten vesihuolto-osuuskunta
Puutarhatie 1
37500 Lempäälä
Kai 050-4835875 ja Vili 040-5453096
s-posti: kai.havukainen(ät)gmail.com ja vkmarkkinointi(ät)outlook.com

Hallitus (2021):

Vili Kuisma (pj,) Tuomo Kuisma (varapj), Juho Leppämäki (sihteeri), Kai Havukainen (rahastonhoitaja), Tapio Kuisma, Renni Verho, Jarno Lammi ja Mika Mäkinen sekä Tero Soininen (varajäsen)

Copyright © 2023 Lastusten kyläyhdistys ry. All rights reserved.