Valokuitu osa 1 – Valokuituoperaattorin valinta

Tervetuloa Lastu-blogin lukijaksi. Tämän on Lastusten kyläyhdistyksen juuri höylätty blogi. Annoimme blogille nimen Lastu, kunnioittaaksemme vanhaa kylällä ilmestynyttä lehteä. Tätä blogia julkaisee Lastusten kyläyhdistys, kirjoittajat vaihtelevat. Voit ehdottaa itseäsi kirjoittajaksi, Lastusten kylään liittyvän aiheen kanssa.

Tämä valokuitublogisarjan ensimmäinen osa käsittelee valokuituoperaattorin valintaa Avoin Kuitu -verkkoon. Tätä blogia kirjoitettaessa toukokuussa 2021, Lastusten kylällä kaivetaan parhaillaan maahan – yhdessä sähköverkon kanssa – Elenian valokuituverkkoa laajalle alueelle Lastusiin, Lastustenkulmalle, Rautasemaan ja Suojalaan.

Lastusten valokuitu

Valokuituverkkoon liittyvät kiinteistöt ovat tehneet sopimuksen Elenian kanssa jo vuosi sitten. Tuo sopimus sisältää tietoliikenneverkon fyysisen osuuden viimeiset kilometrit. Samalla tapaa kuin sähköverkkosopimus Elenian kanssa sisältää vain sähkön siirron kiinteistöön, niin valokuidun osalta verkkosopimus Elenian kanssa sisältää vain tietoliikenteen siirron kiinteistöön. Elenia veloittaa verkosta, rakentamisen yhteydessä perittävän liittymismaksun lisäksi, kuukausimaksun. Kuukausimaksun suuruus ei riipu käytetystä operaattorista tai siirretyn datan nopeudesta tai määrästä.

Elenian toimittama valokuituverkko on Telian keksimän Avoin Kuitu -konseptin alla toimitettava tietoliikenneverkko ja liittyvän kiinteistön on pakko valita internetpalveluntarjoaja eli operaatori erikseen, samalla tapaa kuin sähköverkossa sähkön myyjä tulee valita erikseen. Kun asiakas valitsee Avoin Kuitu -operaattoreiden listalta sopivan operaattorin, niin internetliikenne reititetään kyseisen operaattorin verkon kautta. Valittu operaattori hoitaa myös internetyhteyden nopeudenhallinnan, laskutuksen, asiakaspalvelun ja monet lisäpalvelut.

Valokuituoperaattorit

Jokaisen operaattorin tarjoamien palveluiden yksityiskohdat ja lisäpalvelut ovat hieman erilaisia, mutta kaikki palvelut soveltuvat hyvin samankaltaisesti normaaliin kuluttajatason internetkäyttöön.

Avoin Kuitu -verkossa on tällä hetkellä tarjolla seuraavat neljä operaattoria, joista valita:

  1. Kuuskaista
  2. Lounea
  3. Seltimil
  4. Telia

Ylivoimaisesti tunnetuin näistä on mielestäni Telia, mutta ei kai nuo muutkaan huonoja voi olla. Suurimmat erot operaattoreiden välillä on hinnoittelun lisäksi saatavilla olevissa lisäpalveluissa, ohjeistuksissa ja lopuksi asiakaspalvelukokemuksessa. Itse internetliikenteen reitityksessä voi löytyä muutamien prosenttien latenssi- tai nopeuseroja suurimmissa nopeusluokissa, ruuhkaisimpina aikoina vuorokaudesta, riippuen siitä mihin suuntaan maapalloa liikennöidään. Veikkaan, ettei näitä nopeuseroja kukaan huomaa normaalissa käytössä. Toki operaattoreiden välillä voi olla eroja operaattorien omassa tietoturvassa tai palveluiden toimivuudessa internetin poikkeustilanteissa.

Operaattoreiden hintavertailu

Tässä hintavertailu, mitä valokuitu kokonaisuudessaan maksaa, kun valitsee kuluttajaliittymän 100 Mbit/s -perusnopeudella:

  1. Kuuskaista: 39,5 €/kk (18,6 €/kk Elenialle + 20,9 €/kk Kuuskaistalle)
  2. Lounea: 38,5 €/kk (18,6 €/kk Elenialle + 19,9 €/kk Lounealle)
  3. Seltimil: 47,6 €/kk (18,6 €/kk Elenialle + 29 €/kk Seltimilille)
  4. Telia: 43,5 €/kk (18,6 €/kk Elenialle + 24,9 €/kk Telialle)

100 Mbit/s on hyvä perusnopeus valokuituliittymään. Valokuituverkon 100 Mbit/s on kaikissa tilanteissa reilusti nopeampi yhteys, kuin mitä kylämme 4G-yhteydet voivat parhaimmillaankaan olla. Mikäli perheessä on useita yhtäaikaisia videonkatsojia tai internetyhteydeltä kaivataan erityisen suurta suorituskykyä, niin kannattaa valita suurempi nopeus halutulta operaattorilta. Nopeutta on myös helppo muuttaa jälkikäteen ottamalla yhteyttä operattoriin.

Operaattori kannattaa valita huolella, mikäli kotona on jo käytössä jokin IPTV-ratkaisu valmiiksi. Joidenkin IPTV-palveluiden kaikki ominaisuudet eivät välttämätä ole käytössä kaikilla operaattoreilla käytettäessä. Esim. Telia TV vaatii Telian liittymän, jotta kaikki kanavat näkyvät.

Seuraavassa valokuitua koskevassa osassa 2 kirjoitan tarvittavasta laitteistosta sekä osassa 3 vertailen eri IPTV-ratkaisuja.

Lue lisää:
Valokuituprojektin oma webbisivu: lastunen.net/valokuitu
Avoin Kuitu -operaattoreiden lista: www.telia.fi/avoinkuitu


Artikkelin kirjoittaja, Juho Leppämäki on asunut Lempäälän Lastusten kylällä vuodesta 2016 lähtien. Hän on kotoisin maalta, Pylkönmäeltä Keski-Suomesta. Juhon ensikosketus IT-maailmaan tuli 90-luvun alkupuolella, silloin kun Windows 3 piti käynnistää MS-DOSin komentoriviltä. Nykyään hän työskentelee terveydenhuollon ja lääketieteen ohjelmistojen laadunhallinta- ja myyntitehtävissä sekä harrastaa vapaa-ajallaan kestävyysliikuntaa, Lastusten kyläyhdistystä ja Lastusten vesihuolto-osuuskuntaa.

Copyright © 2024 Lastusten kyläyhdistys ry. All rights reserved.