Lastunen – kotikyläni

Lastusten kylä ja kyläyhdistys ovat viime aikoina olleet esillä monissa eri yhteyksissä. Lastusten kylän vahvuutena voidaan pitää muun muassa sen hyvää sijaintia, hyviä kulkuyhteyksiä ja omaa kyläkoulua, jonka arvo kylän sydämenä on äärettömän tärkeä. Aikoinaan en tiennytkään miten viehättävään kylään sitä päätyykään asumaan!

Ensimmäinen oma kosketukseni Lastusten kylään tapahtui alkuvuodesta 2005. Etuovi.com:ssa tuntui olevan se oikeanlainen ”match”, hehtaarin tontti, jota lähdettiin katsomaan Tampereelta. Ensi tapaaminen osui päivään, jolloin kyläläisiä oli talkoilla rakentamassa katuvalaistusta Salomaantien varteen. Tontille saapuneilla kaupunkilaisilla ei ollut tarpeeksi maavaraa autossaan, vaan reissu päättyi siihen, että auto jäi kiinni tontille johtavalle tielle, joka silloin oli vaatimaton kärrypolku. Onneksi kylältä löytyi apuvoimia ja auto saatiin vedettyä irti. Sen verran suuren vaikutuksen tontti mieliin jätti, että sinne oli päästävä yhä uudelleen. Lopulta kaupat lyötiin lukkoon ja rakennustyöt päästiin aloittamaan jo samana vuonna.

Oman kodin rakentaminen on pitkä prosessi. Vuosien varrella talo ja sen ympäristö ovat rakentuneet mukaillen muuta elämäntilannetta. Lastusissa asuessamme olen kohdannut monia elämän kohokohtia. Olen vaihtanut siviilisäätyäni, valmistunut yliopistosta, saanut jälkikasvua, hankkinut eläimiä sekä täyttänyt pariin kertaan pyöreitä vuosia. Tuttavapiiri on myös karttunut useilla hyvillä ystävillä, joihin olemme tutustuneet erilaisissa yhteyksissä kylän tapahtumissa.

Kyläyhdistyksellä on ollut toimintaa kaikkina näinä vuosina. Itse päädyin aktiivisesti kyläyhdistyksen toimintaan mukaan jo useita vuosia sitten. Silloinen puheenjohtaja Hannu Tiensuu houkutteli mukaan uusia kyläläisiä. Tuolloin jo kylällä oli murehdittu vanhan osayleiskaavan rakentumista täyteen ja uusien asukkaiden saamista kylälle. Tämä osoittaa, että asiat eivät tapahdu aina hetkessä, vaan niiden eteenpäin vieminen vaatii sitkeyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Toivon Lastusten tarjoavan eri-ikäisille syitä olla ylpeä omasta kylästä ja viihtyä täällä. Tällä hetkellä itselleni tärkeää on yli 100-vuotias lähikoulu, jota omat lapseni voivat käydä. Oma motivaationi kumpuaa siitä, että tulevaisuudessakin kylällä olisi lapsilla koulu ja eri-ikäisillä kyläläisillä paikka ja mahdollisuus harrastaa lähellä. Kyläyhdistyksen johtokunnan jäsenet kuuntelevat herkällä korvalla asukkaiden ajatuksia siitä, miten Lastunen olisi jatkossa entistäkin houkuttelevampi asuinpaikkana ja tarjoaisi kyläläisillä arjen iloja. Toivomme myös uusia aktiiveja mukaan toimintaan.


Kirjoittaja, Annele Matintupa on asunut Lempäälän Lastusten kylällä lähes 17 vuoden ajan ja on tällä hetkellä Lastusten kyläyhdistyksen puheenjohtaja. Hän on kotoisin maalta, Vihteljärven kylästä Satakunnasta. Helsingissä ja Tampereella vietettyjen vuosien jälkeen hän päätyi Lastusiin. Työssään globaalisti toimivan infra-alan yrityksen varatoimitusjohtajana hän edistää liikenneinfran hallinnan ja ylläpidon uusia mahdollisuuksia. Erityisesti vähäliikenteiset tiet ja niiden kunto ovat lähellä hänen sydäntään. Hän harrastaa lasten harrastusten myötä mm. seuratoimintaa vikellyksen parissa, aktiivista kylätoimintaa ja erilaisia liikunnan lajeja.

Copyright © 2024 Lastusten kyläyhdistys ry. All rights reserved.