Lastunen on Pirkanmaan Vuoden Kylä 2021!

Pirkanmaan Vuoden Kylä 2021 on Lastunen Lempäälästä.

Tunnustus myönnetään Lastusille kylän pitkäjänteisestä ja suunnitelmallisesta kehittämisestä sekä laaja-alaisesta yhteistyöstä muiden toimijoiden kanssa. Reilun 500 asukkaan Lastunen on Lempäälän ensimmäinen kylä, joka valitaan vuoden maakunnalliseksi kyläksi. Lastusten kyläyhdistys on rakentanut Lempäälän kunnan kanssa kumppanuuteen perustuvaa toimintatapaa ja solminut pari vuotta sitten #kylläkylille -sopimuksen. Sen tarkoituksena on kehittää kyläyhdistyksen ja kunnan yhteistyötä sekä tarjota kylän asukkaille hyvinvointia lisääviä palveluita, kuten liikuntamahdollisuuksia ja erilaista harrastustoimintaa. Yhteistyötä on myös seurakunnan, Pirkan opiston ja kylän yritysten kanssa. Lastusten kylätoiminnassa panostetaan vauvoista vaareihin, mikä näkyy eri ikäryhmille suunnatuilla tapahtumilla. Kylä myös viestii toiminnastaan monikanavaisesti. Tiedotusta harjoitetaan sekä sähköisin että perinteisin tavoin. Esimerkiksi kylälle muuttaneet uudet asukkaat toivotetaan tervetulleiksi postilaatikkoon jaettavalla ”Tervetuloa Lastusiin” -tiedotteella.

Vuoden Kylä -kategoriassa myönnetään tänä vuonna myös kunniamaininta. Sen saa Urjalassa sijaitseva Nuutajärven kylä. Nuutajärvi on vanha teollisuuskylä, jonka sydän on ollut lasitehdas. Tehtaan lakkauttamisen jälkeen kylän lukuisat toimijat ovat aktivoituneet kylän poikkeuksellisen arvokkaan perinnön säilyttämiseksi. Tällä hetkellä Nuutajärvellä panostetaan etenkin matkailuun ja elinkeinorakenteen uudistamiseen. Kylässä huokuu erittäin vahva yhteisöllisyys, jonka eteen työtä tekevät muun muassa
kulttuurisäätiö, kyläyhdistys, osuuskunta sekä yksittäiset yrittäjät ja kyläläiset.

Vuoden Kylätoimija Esko Kujansuu Kaanaasta
Vuoden Kylätoimijana 2021 palkitaan Esko Kujansuu Kaanaan kyläyhdistyksestä Tampereelta. Kujanpää on toiminut kyläyhdistyksen tärkeissä tehtävissä jo 40 vuoden ajan. Hänen idearikkaudella ja sinnikkyydellä muun muassa Kaanaan vanha kyläkoulu onnistuttiin koulutoiminnan loputtua vuokraamaan kyläyhdistyksen käyttöön. Kylän yhteisöllisyys, tiivis yhteydenpito päättäjiin sekä maaseudun ja erityisesti oman kylän edunvalvonta on aina ollut Kujanpäälle sydämen asia.

Pirkanmaan kylätoimintatunnustukset myöntää Pirkan Kylät ry. Tunnustusten saajat valitsee kylätoiminnasta riippumaton, mutta maakunnan kylät hyvin tunteva asiantuntijaryhmä, johon kuuluu edustajat Pirkanmaan liitosta, Maa- ja kotitalousnaisista, 4H:sta sekä Tampereen Seudun Osuuspankista.


Varsinainen palkitsemisjuhla järjestetään Vuoden Kylässä Lempäälän Lastusissa sunnuntaina 19. syyskuuta.

Copyright © 2024 Lastusten kyläyhdistys ry. All rights reserved.