Lastusten valokuituprojekti

Valokuitu - Lempäälä Lastunen

Lastusten kylän yhteinen hanke

Lempäälän Lastusten kylän kotitalouksiin ja yrityksiin toteutetaan valokuituyhteys kylän yhteisenä hankkeena. Kylän kiinteistöjen liitos internetiin valokuidulla nostaa kiinteistöjen arvoa, lisää elinkeinomahdollisuuksia ja nostaa kyläläisten hyvinvointia. Projekti on aloitettu kesällä 2019 ja kuidun asennus toteutetaan Elenian toimesta sähköverkon maakaapeloinnin yhteydessä. Kiinnostuneita kerättiiin 15.3.2020 asti ja sen perusteella rajattiin alue, mihin verkko toteutetaan.

Valokuituprojekti sai vuoden 2019 lopussa lisää vauhtia, kun kuparikaapelein toteutettua puhelinverkkoa alettiin purkaa alas kylän laidalta. Kausjärventieltä puhelinliittymät ja ADSL-internet-yhteydet irtisanottiin päättymään tammikuussa 2020.

Elenia Kuitu -liittymien kampanjahinnoittelu oli voimassa touko- ja kesäkuussa 2020. Kampanjan aikana myytyjen liittymien jälkeen Elenia teki 6.7.2020 päätöksen verkon toteuttamisesta. Valokuitu toteutetaan vuoden 2021 loppuun mennessä.

Suuri kiitos kaikille projektiin osallistuneille ja kiinnostuksensa ilmoittaneille, yhdessä tekemällä voimme hankkia kylällemme edullisen valokuidun.

Voit tilata liittymän osoitteesta https://www.elenia.fi/palvelut/valokuitu/kohteet/lempaala

 • 26.8.2019 Lastusten valokuituprojektin ensimmäinen kokoontuminen.
 • 1.10.2019 Projektin suunnittelua, kumppaneiden kontaktoinnin aloitus. Rahoitusvaihtoehtojen selvitys.
 • 19.11.2019 Kumppaneiden kontaktoinnin tulokset ja päätös jatkaa neuvotteluja Elenian kanssa.
 • 3.12.2019 Tapaaminen Elenian kanssa.
 • 29.12.2019 Tämän sivuston julkaisu ja kiinnostuneiden keräyksen aloitus. Sivuston mainostus kylän facebook-ryhmässä.
 • 10.2.2020 Paperitiedotteiden jakelu kylälle: Kutsu tiedotustilaisuuteen ja linkki tähän sivustoon.
 • 18.2.2020 Tiedotustilaisuus Lastusten koululla yhdessä Elenian kanssa. Paikalla on 35 henkeä ja koulun luokka tulee täyteen.
 • 20.2.2020 Meillä on nyt 39 kiinnostunutta kiinteistöä mukana. Vielä tarvitaan lisää.
 • 5.3.2020 Toiset tiedotteet jaettu postilaatikoihin.
 • 10.3.2020 Kiertely alueen kiinteistöissä aloitettiin. Ensimmäisen illan jälkeen kartalla on yhteensä 56 kiinnostunutta kiinteistöä.
 • 13.3.2020 Lastusten valokuidusta kiinnostuneiden keräys on loppusuoralla. Meillä on nyt 68 kiinnostunutta kiinteistöä listalla. Kiitos paljon kaikille kiinnostuksensa ilmoittaneille, tilanne vaikuttaa olevan nyt todella hyvä. Vielä ehdit ilmoittamaan kiinnostuksesi sunnuntaihin 15.3. klo 24 mennessä sivun alareunassa olevalla lomakkeella. Elenia tekee ensi viikolla päätöksen myynnin käynnistämisestä ja mahdollisesta valokuituverkon alueesta. Tämän jälkeen päästään toivottavasti tekemään sitovia tilauksia valokuituliittymistä.
 • 16.3.2020 Määräaikaan mennessä kiinnostuneita saatiin kasaan 72 kpl. Aloitimme keskustelun Elenian kanssa kaupallisen hankkeen käynnistämiseksi.
 • 23.3.2020 Keskustelut Elenian kanssa ovat käynnissä ja vaikuttaa erittäin hyvältä. Tiedotamme asiasta tälle sivulle ja sähköpostitse kiinnostuneille, kun kaikki on selvillä ja liittymä on tilattavissa.
 • 3.4.2020 Projektin edistäminen Elenian kanssa on käynnissä. Elenia toteuttaa tällä hetkellä kiinnostuneiden keräämistä puhelimitse Kausjärventieltä, Rautasemantieltä ja Suojalantieltä. Myös näille alueille on kuitua tarjolla.
 • 28.4.2020 Elenialla on vielä operaattorineuvottelut käynnissä. Kun neuvottelut on saatu päätökseen, liittymissivu saadaan auki, mistä liittymän voi tilata.
 • 6.5.2020 Elenian sivusto on nyt aukaistu ja liittymän voi tilata osoitteesta https://www.elenia.fi/palvelut/valokuitu/kohteet/lempaala
 • 6.7.2020 Liittymien kampanjahinnoittelu päättyi ja liittyjiä saatii tarpeeksi verkon toteuttamiseksi. Elenia teki päätöksen, että Elenia Kuitu toteutetaan Lastusten kylälle vuoden 2021 loppuun mennessä yhdessä sähköverkon maakaapeloinnin kanssa. Valokuituliittymien myynti jatkuu normaalihintaisena.
 • 16.2.2021 Elenian sähköverkon maakaapelointi ja valokuituverkon asennus etenee Lastusissa seuraavan aikatauluarvion mukaisesti:

  1. Maaliskuun 2021 loppuun mennessä on maastosuunnittelu tehty. Tämä tarkoittaa, että kaikkien liittyvien kiinteistöjen kontaktointi on tehty. Vastaathan siis puhelimeen, kun Eltelin kaveri soittaa. Kontaktointi on jo hyvässä vauhdissa ja allekirjoittaneen osaltakin on jo tärskyt Eltelin kanssa pidetty. Tilaisuudessa sovittiin, a) mistä kohti pihaa kaivetaan reitti talon seinälle, b) mihin kohti asennetaan talon ulkoseinään tuleva kuidun jatkosboksi ja c) mihin kohti valokuitumuunnin asennetaan talon sisätiloihin.
  2. Huhtikuussa aloitetaan kaivamistyöt myös 130-tien eteläpuolella. 130-tien pohjoispuoli on jo hyvin pitkälle kaivettu.
  3. Elokuun 2021 lopussa arviolta 50% liittymistä on toteutettu. Tarkkaa toteuttamisjärjestystä ei ole vielä suunniteltu.
  4. Joulukuun 2021 lopussa on 100% liittymistä toteutettu.

  Uusien maakaapeloitujen sähköjen käyttöönottoja tehdään asennuksen aikana pitkin vuotta. Itse valokuidun toimintaan kytkeminen tehdään mahdollisesti vaiheittain tai sitten lopuksi, kun kaikki liittymät on toteutettu. Päätöksiä ei ole vielä tehty.

 • 22.5.2021 Kylän blogiin on kirjoitettu ensimmäinen merkintä valokuituoperaattorin valinnasta. http://lastunen.net/2021/05/22/valokuitu-osa-1-valokuituoperaattorin-valinta/

 • 7.10.2021 Kylän blogiin on kirjoitettu toinen merkintä valokuituun tarvittavasta laitteistosta. http://lastunen.net/2021/10/07/valokuitu-osa-2-valokuituun-tarvittava-laitteisto/

 • 28.11.2021 Kylän blogiin on kirjoitettu kolmas merkintä IPTV-ratkaisuista. http://lastunen.net/2021/11/28/valokuitu-osa-3-televisio-valokuidun-kautta/

Valokuituyhteys kiinteistöön

Valokuituyhteys tuodaan kiinteistöön sisälle asti. Näin toteutettuna kiinteistön tiedonsiirtoa ei häiritse jaetun mobiiliverkon yhtäaikainen käyttö tai ulkona vallitseva säätila. Valokuituyhteyden viive on erittäin matala, minkä huomaa erityisesti nettipelaamisessa, puheluissa, videoneuvotteluissa ja muussa etätyössä. Valokuitu voidaan jakaa kiinteistössä edelleen langattomasti myös tableteille, kännyköille ja kaikille tietokoneille. Valokuidun perään toteutettu kiinteistön oma langaton verkko on huomattavasti mobiiliverkkoa nopeampi.

Asennettavan valokuidun kapasiteetti riittää pitkälle tulevaisuuteen. Alkuvaiheessa sen yli on mahdollista toteuttaa jopa 1 Gbit/s liittymänopeus. Tulevaisuudessa tätä nopeutta on edelleen mahdollista nostaa turvaamaan kasvavaa tiedonsiirtotarvetta. Nopean valokuituyhteyden avulla on mahdollista turvata monia kodin palveluita, kuten esim. kiinteistön valvontaa ja etäterveydenhuoltoa.

Riittäisikö sittenkin pelkkä mobiiliverkko?

Nykyinen 4G- ja tuleva 5G-mobiiliverkko toteutetaan kaivamalla valokuitu verkon tukiasemaan, mistä yhteys jaetaan yhteisen ilmatilan läpi käyttäjille. Mobiiliverkko on jaettu useiden neliökilometrien alueella samanaikaisesti olevien käyttäjien kesken. Mobiiliverkon nopeuteen vaikuttaa naapureiden lisäksi myös maaston muodot, puut ja sääolosuhteet.

5G-verkon toteutus ei ole maaseudulla taattua. Katso lisää esim. YLEn artikkelista https://yle.fi/uutiset/3-10797817

Vaikka 5G-mobiiliverkko mahdollisesti toteutuessaan nopeuttaakin tiedonsiirtoa, niin siihen mennessä myös tiedonsiirron tarve kasvaa valtavasti. Etkö haluaisi huippunopean ja häiriöttömän valokuituyhteyden kotiisi perille asti?

Valokuituverkon muut hyödyt

Valokuituyhteyden avulla on mahdollista toteuttaa myös kaapeli-TV- tai IPTV-yhteys. Näin pääset eroon katolla olevasta antennista ja saat enemmän kanavia katseltavaksi. Internetin yli videopalveluista striimattavat videot näkyvät ongelmitta ja sisällöstä riippuen jopa huikealla 4K-tarkkuudella ilman lataustaukoja.

Elenian kanssa yhdessä toimittaessa sähköverkko asennetaan maan alle ukkoselta ja linjoille kaatuvilta puilta suojaan. Tällöin maan alle vedettävän sähkökaapelin asennusalue ja ajankohta ovat riippuvaisia valokuituverkkoon myydyistä liittymistä.

Valokuituprojektin tekijät

Kimmo asuu Lastusten kylällä.
Hänellä on 20 vuoden kokemus tietoliikenneverkoista ja operaattoreiden kanssa toimimisesta.
Kimmo Lahdensivu
Juho asuu Lastusten kylällä.
Hänellä on 10 vuoden kokemus terveydenhuollon tietojärjestelmien projektinhallinnasta.
Juho Leppämäki
Jouko asuu Lastusten kylällä.
Hänellä on 10 vuoden kokemus IT-alan konsultointitehtävistä oman yrityksen kautta.
Jouko Mäkelä

 

Lastusten valokuituprojekti on lähtenyt liikkeelle Lastusten kylän asukkailta ja Lastusten kyläyhdistyksestä, mutta nykyisellään se toimii itsenäisesti ja Lastusten kylähdistys ry:stä riippumattomasti.

Valokuitu - Lempäälä Lastunen